Abda Község

abda cimer

Régi Abda

Szeretnénk néhány régi képet feltölteni a község egykori életét bemutatva. Ha valaki a képhez fűzött információban pontatlanságot vél felfedezni, kérem jelezze! Jómagam néhány éve kezdtem el gyűjteni (kölcsönkérni) rokoni és baráti körből a hasonló témájú képeket. Tudom, hogy a honlapunkat nem kimondottan az a generáció olvassa, akiknél ezek a régi képek még fellelhetők, ezért kérek minden olvasót, hogy kezelje ezeket a saját családjukban még fellelhető képeket értékként, még ha ő nem is tudja mit vagy kit örökítettek meg. Szívesen fogadok minden felajánlást képek tekintetében akár csak kölcsönbe (egy digitális szkennelésig), akár véglegesen (ha valaki mégis kidobná ezeket). Annak is örülnék, ha mind többen küldenének be akár e-mailben ilyen régi Abdát bemutató fotókat, s ezeket igyekszünk felszerkeszteni az oldalra.

Szabó Zsolt

regi_abda_1.jpg

Az abdai országút lovaskocsikkal 1940-es évek elején. Első szekéren Kozma Imre. A hátsó szekéren Agh Dezső és egy ismeretlen. Érdekes lenne tudni, áll-e még a háttérben látható tornácos ház... (Fénykép: Agh Dezsőtől)

regi_abda_3.jpg

Tréfás versenyek a sportpályán 1966-ban. Lepényevés; az egyik lepényt Tolnay József tanárúr lógatja éppen egy bot segítségével. (Fénykép: Kapuvári Máriától)

regi_abda_4.jpg

Hajdanán élénk kulturális élet folyt a községekben is, hiszen nem volt televízió, rádió és internet sem. A falusi szórakozás egyik formája volt az amatőr színjátszó körök működése... A képen sikerült néhány személyt beazonosítani. (Fénykép: Németh Margittól)

regi_abda_2.jpg

A börcsi Vida Márton juttatta el hozzám a képet, miután a KISALFÖLD c. napilapban olvasott a törekvésről, a helytörténeti témájú képek megmentése tekintetében. A kép 1962-63 körül készült, amikor az abdai focipálya a vasút melletti lődomb környékéről a mai helyére települt át, s ezt helyi ünnepség kísérte. A képen népitáncos fiúk láthatók (balról jobbra): Kugler Tibor, Furman József, Papi Imre, Saru Árpád, Németh József és Vida Márton. (Fénykép: Vida Mártontól)

regi_abda_5.jpg

A sportpálya öltözője előtt készült a kép, talán egy kis társadalmi munka után. Aki biztosan felismerhető: Csuzy Imre bácsi, Kokó, Szalai József, na és középen egy békebeli ÁSZOK. (Fénykép: Szalai Józseftől)

Image1

 Ami ma már nem látható: kerekes kút, a Hősök Szobra régi kerítése, a megafon tölcsér az oszlopon, a plébánia gazdasági épülete. (A képet a Győrben lakó Kovács Miklósné testvére  Szabó Ernő – fényképezte 1967.12.13-án.)

Image2

 Ami ma már nem látható: gólyafészek a plébánia kéményén, Kállai Istvánék háza a mai orvosi rendelő helyén, a régi iskola homlokzata. (A képet a Győrben lakó Kovács Miklósné testvére  Szabó Ernő – fényképezte 1967.12.13-án.)

Levegőminőség

GPS koordinátáink:
47.69650, 17.54417


EOV koordinátáink:
537170, 262496

google maps

banner00

microwave
sz2020