Tisztelt Abdaiak!

Abda Község Önkormányzata és intézményei ezen az oldalon fogja a jövőben kiadni a hivatalos tájékoztatásait a koronavírus járvánnyal összefüggésben. (Ettől függetlenül a korábban megszokott csatornákon is megjelenhetnek pluszban információk, de ez lesz a hivatalos!) Javaslom azonban mindenkinek akit érint vagy érdekel, hogy https://koronavirus.gov.hu/ oldalról tájékozódjon. A mi honlapunk ezen oldalán elsősorban a helyileg fontos információkkal foglalkozunk.

Szabó Zsolt polgármester

Abda Község Polgármesterének Közleménye

2020.11.11. 14.00

 

 

 

Tisztelt Abdaiak!

A megjelent Kormányrendeletet alapján az Önkormányzat az alábbi intézkedéseket hozza és a következőkre hívja fel a figyelmet.

A mai naptól az abdai kultúrházban mindenfajta szabadidős, sport, közösségi, kulturális és kereskedelmi programot és tevékenységet felfüggesztünk 30 napra! Az épületben csak az ott dolgozó tartózkodhat és az iskolai testneveléshez kapcsolódó tevékenység folyhat!

Az iskola épületében található könyvtár nyitvatartása 30 napra szünetel.

Az Abdai Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadási idejében nincs korlátozás. Kérjük viszont Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az ügyek intézését próbálják meg elsősorban telefonon, elektronikus úton intézni. Amennyiben személyes megjelenésük elengedhetetlen, akkor a vonatkozó szabályokat tartsák be! Csak egészségesen érkezzenek ügyintézésre, ott pedig betartva az aktuális járványügyi előírásokat!

Az önkormányzat szervezésében az év hátralévő részében tervezett Mikulás ünnepséget és Falukarácsonyt nem tartjuk meg. Bár az utóbbi kívül esik jelen Kormányrendelet 30 napos érvényességén, a szervezők nem látják reálisnak, hogy a helyzet olyan mértékben javuljon, hogy a rendezvény biztonsággal megtartható legyen. Felhívjuk a helyi civil szervezetek figyelmét arra, hogy a szokásos évzáró rendezvényeik megtarthatósága a mindenkor érvényben lévő jogszabályok alapján lehetséges csak. Az önkormányzat ilyen rendezvény megtartásához – jelen pandémiás helyzetben – saját intézményeinkben, épületeinkben nem járul hozzá, tartva egy esetleges fertőzési gócpont kialakulásától illetve a kimutatott fertőzés esetét követő kötelező fertőtlenítés bonyodalmaitól.

Abda község közterületein – a település lélekszáma okán – nem kötelező a maszk viselése. Ennek ellenére javasoljuk ezt minden olyan közegben (a kötelező helyzeteken túl!), ahol a fertőzésveszély fokozottan fennállhat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a munkáltatók által kiadható igazolásokat mindenki igyekezzen beszerezni, akinek a kijárási korlátozás ideje alatt mégis szükséges elhagynia lakóhelyét. Az igazolás tartalmi és formai elemeit meghatározó mintát külön jogszabály fogja tartalmazni.

Az önkormányzat mint fenntartó tolerálja azt a szülői döntést, mely az óvodás és/vagy bölcsődés gyermekek intézménytől önkéntesen távol tartását eredményezi. Az iskola nem önkormányzati fenntartású intézmény, itt nincs kompetenciánk.

Abda Község Polgármesterének Közleménye

2020.11.11. 8.00

 

 

Az Oktatási Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

törvény (a továbbiakban: Nkt.) 30. § (5) bekezdés c) pontjában biztosított jogkörében hivatalból

eljárva

a Mézeskalács Körzeti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde Margaréta csoportjában

a koronavírus megjelenésével kialakult veszélyhelyzet

miatt 2020. november 10. napjától 2020. november 15. napjáig

rendkívüli szünetet rendelt el.
A fenntartó és az intézmény a szükséges intézkedéseket megteszi.

 

Abda Község Jegyzőjének Közleménye

2020.05.29.       11.00

 

1

2

Abda Község Polgármesterének Közleménye

2020. Május 28.        10.45

Tisztelt Abdaiak!

Június 1-jével (Pünkösd hétfő) az abdai kultúrház korábbi bezárását feloldom. Tekintettel azonban arra, hogy sokféle korú és tevékenységű közösség megfordul az épületben, ezért az itteni foglalkozásokat mindenki csak saját felelősségére látogassa! Lehetőségeinkhez képest egy szigorúbb takarítási protokollt vezetünk be, de garanciát ez sem nyújthat arra, hogy a környezet biztonságos. A tevékenységekhez igazodva egyéni védőeszközök használata továbbra is javasolt! Nyomatékosan kérem a foglalkozásvezetőket, ha az összejövetel jellege és az időjárás engedi, akkor mérlegeljék, hogy esetleg az épület helyett annak udvarán tartsák meg a foglalkozásokat!

Bár az elmúlt időszakban minden a szigorítások feloldásáról szólt, sajnos ez nem jelenti a járvány végét. A „veszélyhelyzet” és az ezzel járó korlátozások egyenlőre még mindennapjaink részei. A visszafertőződés lehetősége mindaddig fennáll, míg egyetlen vírus is létezik valahol a világban. Úgy tűnik ezzel a fenyegetettséggel mindaddig együtt kell már élnünk, míg hatásos vakcina nem készül ellene. Addig is fontos az elővigyázatosság.

ABDA KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

2020. április 10. 14:00

 

Tisztelt Abdaiak!

Kormány legutóbbi rendelkezése alapján a polgármesterek felhatalmazást kaptak arra, hogy a kijárási korlátozás általános szabályait helyben szigorítsák. 

Abda településvezetőjeként nem kívánok szigorító RENDELETET kiadni a húsvéti ünnepek időszakára. Mindazonáltal NYOMATÉKOSAN kérem Önöket, hogy a csalogató jó idő ellenére, mindannyiunk érdekében kerüljék a csoportosulást, a társas érintkezést és az otthonaik nem nyomós indokkal történő elhagyasát! 

Viseljenek mindenkor a helyzetnek megfelelő védőfelszerelést!  Szükség esetén kérjenek tanácsot vagy segítséget az hozzátartozóktól, barátaiktól, háziorvosuktól vagy az önkormányzattól! 

Napról napra növekszik az igazolt  fertőzöttek, az elhunytak száma. Ezek a médiákból megismert adatok elöbb-utóbb ismerőseink, barátaink és hozzátartozóink neveivel válnak kézzelfoggatóvá számunkra is. Mindenki tehet azért, hogy ez ne, vagy minél később, minél kevesebb személyes érintettséggel következzen be! 

#maradjotthon

Szabó Zsolt polgármester

Abda Község Polgármesterének Közleménye

2020.május 22.   9.00

 

Tisztelt Abdaiak!

Mai napon 12 órától újra látogathatók az abdai játszóterek, naponta 08 és 20 óra között. A nem kívánatos események bekövetkezésének elkerülése végett ezen időn kívül a Hunyadi utcai játszóteret zárva tartjuk. Itt a napvitorla hamarosan felszerelésre kerül, amint ezt a dolgozóink kapacitása lehetővé teszi. Az iskola mögötti játszóteret - az ott lévő épületek bontása idejéhez kapcsolódva - hamarosan elbontjuk. Ennek még felhasználható elemeit és a MFP-ban remélhetőleg támogatott pályázatunkban megnyert eszközöket új helyen, a régi közelében fogjuk felépíteni. Erre a képviselő-testület keresi a legmegfelelőbb helyet.

ABDA KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

 

2020. április 17.   12:00

 

Tisztelt Abdaiak!

Magyarország Kormánya e hétvégére is (április 18-19.) felhatalmazta a polgármestereket az általános szabályok hétvégi szigorítására. Az elmúlt – hosszú – hétvége tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy büszke vagyok az abdaiakra. Saját és a folyamatosan járőröző polgárőreink tapasztalatai alapján az abdaiak jogkövető magatartása miatt nem alakultak ki sehol olyan gócpontok, ami rendeleti szinten tenné indokolttá a közterületek használhatóságának szigorítását.

Természetesen most is kérem Önöket, hogy a személyes kapcsolataikban a távolságtartásra, indokolt esetben a megfelelő védőeszköz használatára! A szabadidős-, sporttevékenység és a szükségszerű bevásárlások alkalmával igyekezzenek minimalizálni a közeli fizikai távolságot és az ilyen közösségekben töltött időt olyanokkal, akikkel Önök nem egy háztartásban élnek!

Abda Község Polgármesterének Közleménye

2020. május 21.   11.00

 

Figyelemmel a Kormány döntésére az abdai óvodát és bölcsödét 2020. május 25-étől megnyitom. Egyenlőre – további intézkedésig – a gyermekek átvétele az intézmény bejáratánál fog történni. Ezért – a folyamatnak a gördülékenysége érdekében – kérjük, hogy a parkoló véges kapacítása miatt aki gyermekét átadta a nevelőknek, ne foglalja tovább a parkolóhelyet!

A gyermekek étkeztetési igényének jelentése miatt kérem a Tisztelt Szülőket, hogy aki május 25-én (hétfőn) szeretné gyermekét az intézménybe hozni, az május 22-én (pénteken) 10 óráig mindenképp jelezze ezt az intézménynél a szokott csatornán. Akinek a gyermeke már a héten is gyermekfelügyeletben részesült vagy mai napig már az erre vonatkozó kérelmét beküldte, annak külön ezt nem kell jeleznie!

 

A GYHG Nonprofit Kft. közleménye

2020. április 8. 13:00

 

Lakossági jótanácsok

A GYHG Nonprofit Kft. továbbra is folyamatosan végzi a szemétbegyűjtést és -szállítást Győr városában és 111 településen, naponta mintegy 90 dolgozója és 40 járműve van jelen az utcákon. Közegészségügyi szempontból is kiemelt közszolgáltatást végeznek, ezért a mostani helyzetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy a GYHG erőfeszítései mellett ezt a 112 település lakossága is segítse - közölte a cég.

A társaság munkáját néhány egyszerű szabály betartásával segítheti:

 • A bio, vegyes és maradék hulladék gyűjtő tartályokat, hulladékgyűjtő zsákokat, időben, legkésőbb az ürítés napján reggel 6 óráig helyezzük ki.
 • Mindenki éljen a hulladéknaptárban megjelölt lehetőséggel és tegye ki az edényét ürítésre.
 • Különösen figyeljünk oda a gyűjtőtartályok megközelíthetőségének biztosítására. Sokan dolgoznak otthonról és a szabálytalanul parkoló autók miatt a GYHG munkatársai sokszor nem tudják megközelíteni az edényeket.
 • A potenciálisan fertőzőhulladékot (pl. papírzsebkendő, szájmaszk, gumikesztyű, ételmaradék) zárt csomagolásban helyezzük a gyűjtőtartályokba. Ez jó alkalom a már használt zacskók újrahasználatára.
 • Mivel az esetleges fertőzés terjedését nagyban elősegítheti, ha a zárt csomagolás sérül, ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a tartályok ne boruljanak ki, azok tartalmához illetéktelenek ne férjenek hozzá.
 • A huzamosabb otthon tartózkodás miatt különösen fontos, hogy törekedjünk a keletkező hulladék, különösen a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentésére, erre már a bevásárlás során figyeljünk oda!
 • A hulladék mennyiségének csökkentése érdekében használjuk újra a még tiszta zacskókat, műanyag dobozokat!
 • Ha lehet, vásárláskor lebomló vagy újrahasznosítható csomagolást válasszunk, ezzel nemcsak a környezetet védjük, hanem az elszállítandó hulladék mennyiségét is csökkentjük.
 • A kommunális gyűjtőtartályokba csak annyi hulladékot tegyünk, hogy a teteje lecsukható legyen.
 • Az ürítések után lehetőleg mossuk ki, fertőtlenítsük a tartályokat!
 • A közterületeken található szelektív gyűjtőszigetek tartályai és más utcai hulladékgyűjtő edények mellé ne tegyünk semmilyen más anyagot, pl. háztartási hulladékot, lomot a fokozott fertőzésveszély miatt! Ezek kirakását jogszabály is tiltja.
 • A közterületen elhelyezett szelektív hulladékgyűjtőket ne rongáljuk meg, a papír a műanyag és fém italos (üdítős, sörös, tejes stb.) dobozokat összelapítva tegyük bele. Használt szájmaszk és gumikesztyű még véletlenül se kerüljön ezen gyűjtőkbe.

ABDA KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

2020.03.29.  10:00

 

A Kormány az önkormányzatokra bízta az otthon maradó idősek ellátását. Ez Abdán közel 600 főt jelentene, de minden településen hasonlóan nagy arányú csoportja a lakónépességnek. Erre a feladatra egyetlen önkormányzat sincs munkatársakkal felkészülve. Ezért ezt a listát a települést ismerő emberek áttekintették és ebből ennek tizedére redukált névsort készítettünk. Ezen már csak azok szerepelnek, akik az érintett korosztályból (65 év felettiek)  fizikailag valóban egyedül laknak. Ez még mindig nagy szám lenne a néhány szociális területen dolgozó munkatárs részére. De az elkövetkezendő napok feladata az lesz, hogy felvegyük a kapcsolatot közel hatvan abdai idős emberrel. (Ez már elkezdődött.) Amennyiben jelenleg rokonok vagy barátok segítségével megoldott az ő ellátásuk, akkor az önkormányzat – mindaddig amíg ez így tud működni – nem fog beavatkozni. (Ezt a segítséget – bárkitől is jön – tisztelettel megköszönjük!) Azoknál a szépkorú abdaiaknál, ahol nincs megoldva a szükségletek beszerzése, ott az önkormányzat segíteni fog munkatársai által.

A napokban civil kezdeményezés látott napvilágot Abdán, Balogh Noémi képviselő és az Abdai Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről a Facebookon. Önkéntesekkel egy-egy utca – az utcában élő rászoruló személyek – „örökbefogadását” tűzték ki célul. Mindamellett, hogy önkormányzatunk is hetekkel ezelőtt begyűjtötte az önkéntes munkára ajánlkozók adatait (ki mikor és miben tud segíteni), ezt a kezdeményezést is üdvözöljük és támogatjuk. Azt természetesen fontos megemlíteni, hogy az ellátás hivatalosan az önkormányzatra delegált feladat, s ezt meg is fogjuk oldani. De azokban az esetekben, amikor családtagok, szomszédok vagy helyi önkéntesek már megoldották az ellátást, mi azt elfogadjuk és megköszönjük. Az önkéntesek felé azonban egy elvárás, hogy tevékenységükről a feladatra delegált (az önkormányzat) tudjon. Egyrészt ne legyenek átfedések (mert az szükségtelenül emészt fel erőforrásokat) másrészt ne történhessenek visszaélések (mert járvány ide vagy oda, azok akik eddig csalásból és más emberek becsapásából éltek, azok most is keresik a lehetőségeket).

Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor valakinek hasonló segítségre lenne szüksége, mint az időseknek, de ő még nincs ebben a „védett” korban, viszont felmerül más méltánylandó körülmény. Ezekben az esetekben is fordulhatnak bizalommal az említett önkéntesekhez vagy akár az önkormányzathoz is. (Az önkormányzat elérhetősége munkaidőben: 96/553-233)

ABDA KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

2020.03.27.  11:00

Tisztelt Abdaiak!

Mai napon megjelent a 71/2020. (III.27.) Kormány rendelet a kijárási korlátozásról, melyet IDE kattintva letölthetnek. A rendelet nem kijárási tilalmat, hanem korlátozást vezet be. Javaslom mindenkinek, hogy a saját élethelyzetére és szokásaira figyelemmel olvassa el azt. Úgy érzem az abdaiak eddig is fegyelmezetten megfogadták a Kormány és az önkormányzat ajánlásait, így a mi életünkben túl nagy változást ezek nem jelentenek. Néhány változást azonban kiemelnék!

-Az eddig még nyitva lévő vendéglátóhelyekre beülni és ott fogyasztani nem lehet, működhet azonban az elhozatal és az étel kiszállítás.

-Lakóhelyünk elhagyására csak alapos indok mellett van lehetőség, ezek az indokok tételesen fel vannak sorolva, köztük minden alapvető emberi szükséglet és kötelezettség kielégítése megindokolható.

-Kiemelném a 6. pontban foglaltakat, mely szerint bizonyos üzleteket és helyeket 9 és 12 óra között csak a 65. életévüket betöltöttek látogathatnak. Minden más életkorú az ettől eltérő nyitvatartási időben mehet csak oda! Természetesen a MARADJ OTTHON ajánlás érvényben van, a 65. évüket betöltöttek lehetőség szerint ne hagyják el otthonukat, de ha mégis ez elengedhetetlen, akkor e szerint kell eljárni!

-Az ellenőrzés a rendőrség feladata, akik munkájuk segítésébe bevonhatnak más szerveket is. Az ellenőrzések – Miniszterelnök urat idézve – segítő szándékúak lesznek, de természetesen azokra, akiknek magatartása kiemelten felelőtlen vagy visszatérően szabályszegő, akár pénzbírság is kiszabható.

DR. PÁSZTOR JÁNOS KÖZLEMÉNY

2020.03.27.  10:00

Tisztelt Páciensek!

A korona vírus terjedése miatt 2020. március 26. napjától kezdődően az alábbi korlátozások kerülnek bevezetésre körzetemben, illetve kérem az alábbiak betartását:

A lázas, köhögő, hasi panaszokkal, hasmenés tünetekkel betegek személyesen ne jelenjenek meg a rendelőben, hanem a járványügyi hatóság ajánlása szerint telefonon keressenek.

Betegvizsgálat csak előzetes telefonos megbeszélés után lehetséges.

Kérem a halasztható problémákkal ne keressék fel a rendelést.

A rendszeresen szedett gyógyszerek felírása e-recepten történik, az erre vonatkozó igényeket kérem, névvel ellátott borítékban bedobni a rendelő előtti postaládába. A receptek felírását 2 napos átfutási idővel tudjuk teljesíteni.

A szokásos szerda reggeli vérvétel csak a vérhígítót szedő páciensek esetében lesz, kérem a többi előjegyzett beteg ne jelenjen meg a rendelőben.

A váróteremben egyszerre 1 fő páciens várakozzon!

A gyermek tanácsadás azoknak lesz, akinek kötelező védőoltás beadása aktuális.

Kérem a kedves kisgyermekes szülőket, hogy gyermeküket csak kimondottan indokolt esetben hozzák a rendelésre és csak telefonos megbeszélést követően.

Kérjük mindenkinek a türelmét, a lehetőségekhez mérten rugalmasan próbálunk mindenkinek megoldást találni a problémájára.

A VÉDŐNŐ KÖZLEMÉNYE

2020. március 24. 13:00

Kedves Várandósok !

Fontos változások vannak a várandós gondozásban. Kérek mindenkit, hogy olvassa át

a lenti hasznos információkat és aszerint járjon el !

Először jelentkező kismamák telefonon egyeztessenek velem a  várandós könyvük kiadása érdekében !

Jó egészséget kívánok ! Vigyázzanak magukra !

Mészáros Attiláné Éva védőnő

 

Tisztelt Védőnő Kolléganők!
Tisztelt Várandósok, tisztelt Pácienseink!

Az új típusú koronavírus (COVID-19) okozta járványügyi helyzet miatt 2020.03.24-től a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya a várandósok gondozása során visszavonásig az alábbi intézkedéseket vezeti be:

1.: A terhesgondozás továbbra is a Szent Imre úti Rendelőintézetben zajlik. Kérjük a várandósokat, hogy a rendelők előtti folyosón kizárólag az ellátásra váró (a soron következő kismama) tartózkodjon, a többiek lehetőség szerint a rendelők előtti aulában, illetve a bejárat előtt várakozzanak. Kérjük a kismamákat, hogy egyedül, kísérő nélkül érkezzenek.

2.: A táppénzes állomány adminisztrációja a fenti naptól kizárólag 11 és 13 óra között történik az eddig megszokott helyen. Az első alkalommal táppénzért jelentkezőknek személyes megjelenés nem szükséges, azt a rendelési idő alatt a kolléganők adategyeztetés után telefonon keresztül kiállítják, a további teendőkről a várandósokat tájékoztatják.

3.: Kérjük, hogy az apasági-, adó- és egyéb igazolásokért amennyiben lehetséges külön ne jöjjenek, azt kössék össze valamelyik terhesgondozási vizittel.

4.: A terhesgondozóban működő labor másik helyiségbe költözik. A vérvételek a fenti dátumtól ugyanabban az épületben, tehát a Szent Imre úti Rendelőintézetben a 2. emeleti 204-es számú rendelőben (volt gyermekszemészeti rendelő) történnek. Kérjük, hogy felbélyegzett, megcímzett borítékot hozzanak magukkal!

5.: Az NST-vizsgálatok a szokott rendben továbbra is szintén a Szent Imre úti Rendelőintézet 1. emeleti 102-es számú helyiségében zajlanak.

ABDA KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

2020.03.21. 08:00

Tisztelt Abdaiak!

Nem vagyok orvos vagy virológus, de azt hiszem, hogy az elmúlt időszak ebben a témakörben is szélesítette mindannyiunk tudását, ami ha egy kis józan paraszti ésszel párosul, akkor most életmentő lehet. Szeretném néhány gondolatomat megosztani Önökkel…

Kérek mindenkit, hogy ha teheti: MARADJON OTTHON! Az izoláció fontos lehet abban, hogy a vírus terjedésében ne vagy minél később „lépjünk szintet” és az egyéni fertőzésekből minél később alakuljanak ki csoportos vagy tömeges megbetegedések. Ez azért fontos, mert az egészségügyi ellátórendszer kapacitása véges. A vírus mellett pedig dolgozniuk kell a hétköznapi feladataikkal is, mint közúti balesetek, gyermekszületések, egyéb sürgős beavatkozások. Jelenleg a legtöbb településvezető arra panaszkodik, hogy az idősebb – veszélyeztetett – korosztály tagjai nem kellő mértékben fogadják meg ezeket a tanácsokat. Amennyiben szeretnének otthon maradni úgy elsősorban kérjék meg családtagjaikat az ellátásuk tekintetében, de azokban az esetekben ha ez nem lehetséges, fordulhatnak az önkormányzathoz is!

Amennyiben mégis elengedhetetlen, hogy otthonunkat elhagyjuk, akkor lehetőleg ne a veszélyeztetett korosztály tegye ezt, és minimalizáljuk a távol töltött időt! Ha tehetjük ilyenkor használjunk védőfelszerelést. A védőfelszerelés mikor hatásos? Nyilván nem lehet most erre vonatkozólag minden esetet felsorolni, de ha tudjuk és megértjük hogyan fertőződhetünk meg, akkor a védekezés lehetőségeit is jobban megérthetjük. A vírus nem egy önmagában létező valami, hanem mindig valamilyen fizikai részecskéhez kapcsolódik. Ha fertőzött emberrel találkozunk, akkor az ő testnedveivel távozhat az ő szervezetéből. Ez lehet köhögés, tüsszentés vagy még talán egy kicsit hevesebb beszéd is, amikor nyálcseppek hagyják el a szájüreget. Ezért ha beszélünk valakivel, akkor egyrészt a távolság másrészt a nem közvetlenül szemben állás is csökkentheti a kockázatot. Az ilyen fizikai hordozókkal a szánkba kerülő vírus a légzéssel juthat tovább a tüdőbe, ahol fertőz.

Azok a vírusok, melyek fizikailag valamilyen testnedvhez vagy porszemhez kapcsolódtak megállíthatók fizikai szűrőkkel. Ezek a maszkok. A maszkok anyagától függ, hogy milyen méretű anyagokat képesek megszűrni, ennek az Interneten utána lehet olvasni. Teljes védettséget azonban egyik sem ad, viszont viselése némelyekben azt az illúziót keltheti, hogy kevésbé kell óvatosnak lennünk. Mitől védhet a kesztyű? Ha a vírus a fertőzött emberi szervezetből kikerül, akkor rákerülhet a bennünket körülvevő világ tárgyaira. Ezek anyagától és a környezet egyes tulajdonságaitól függően itt bizonyos ideig életképes marad. Ha a kezünkkel ilyen tárgyhoz érünk, akkor ez a fertőzés átkerülhet a bőrünkre. A kezünkkel viszonylag gyakran nyúlunk az arcunkhoz, megvakarva azt, piszkálva szemünket, orrunkat vagy épp a szánkat. (Remélem a golyóstoll és a szemüveg szár szájbavételét már mindenki rég elfelejtette….!) Egy ilyen alkalommal a kézen lévő életképes vírus bejuthat a szánkba vagy más nyálkahártyánkra és megtörténik a fertőzés. A kesztyű viselése tehát alapvetően arra való, hogy ezeket a lehetőségeket csökkentsük, illetve, hogy az esetlegesen a kesztyűs kezünkre tapadt fertőző részecskék „útját” a kesztyű levetésével megszakítsuk.

Mindezek mellett nagyon fontos a személyes higénia, a gyakori és alapos kézmosás. Ez történhet napjában többször is de ételkészítés és étkezés előtt mindenképpen fontos! Kérem figyeljék a hivatalos szervek közleményeit! Figyeljenek oda idősebb rokonaikra és juttassák el hozzájuk is a híreket és felhívásokat!

Szabó Zsolt sk.

polgármester

 

{youtube}Gv_HQWtSRe4{/youtube}

Rábca Menti Szociális Szolgáltató Ház Családsegítő - és Gyermekjóléti Szolgálatának közleménye

2020. március 20. 17:00

 

maszk 1

A VÉDŐNŐ KÖZLEMÉNYE

2020.03.20. 10:00

Kedves Szülők!

A mai naptól kiküldött, országos tiszti főorvosi utasítás minden védőnőre kötelezően vonatkozik! A 2020. évben azonosított új koronavírus terjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. Eszerint 2020. március 18-tól visszavonásig, a védőnői ellátás csak távkommunikációval folytatandó! Minden gondozottal személyes találkozást mellőzni kell! Megértéseteket köszönjük! Továbbra is telefonon, e-mailben, csoportban és messengeren is elérhető vagyok. Videó cheten is nyugodtan kereshettek munkaidőben 8:00-16:00-ig. Sürgős esetben egész nap!

Védőnő közleménye

2020. március 18. 15:00

 Kedves Szülők és leendő Szülők !

A koronavírussal kapcsolatban az alábbi információkat kaptam Dr Müller Cecília Országos Tisztifőorvos Asszonytól:

COVID19_gyermekek

COVID19_várandósok, kismamák, csecsemők 

ABDA KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

2020. március 18. 11:00

Tisztelt Abdaiak!

A kialakult járványügyi helyzet a közszolgáltatások minden területét érinti, így a hulladékszállítást is. Kérem és elvárom ezzel kapcsolatban minden abdai segítő együttműködését, mert csak közös áldozathozatallal és felelősségvállalással érhetünk el eredményt a vírus terjedésének és káros következményeinek csökkentése terén! Azt gondolom egyetérthetünk abban: nincs szükség a jelenlegi járvány mellett egy hulladék felhalmozásból kiinduló egyéb fertőzési hullámra. Ezért …

Javaslom a lakosság részére hulladéktároló zsákok vásárlását, melyben a keletkezett szemét hosszabb ideig is elkülönítve tárolható!

Kérem, hogy lehetőség szerint senki ne most kezdjen el lomtalanítani és terhelni ezzel a hulladékkezelő rendszert!

Felhívom a figyelmet: az üzletekben vásárolt termékek csomagolóanyagai (anyaguktól függően változó ideig) képesek a vírus továbbítására.

Kérem mindenkitől, hogy a hulladékkezelő rendszerbe kerülő szemetét MAXIMÁLISAN tömörítse (erre a legtöbbünknek ideje biztosan lesz!)!

Kérem a lakosságot, hogy a szelektív szigetek használatát próbálják mellőzni, amennyiben ez elkerülhetetlen úgy a szabályos használat mellett az ott elhelyezendő szemét mennyiségét minimalizálják!

Fentiekre (is) figyelemmel Az Abda Község Önkormányzata területén kerti hulladék égetését – megfelelő időjárási körülmények között – naponta 08:00 és 18:00 óra között - VISSZAVONÁSIG ENGEDÉLYEZEM!

A témához kapcsolódva tájékoztatom a lakosságot, hogy a GYHG. folyamatosan keres alkalmi munkavállalókat. Ezért ha valaki elvesztette a munkáját és/vagy jövedelem nélkül van, akkor a jelzett vállalkozásnál érdeklődhet munkalehetőség iránt.

Abda, 2020. 03. 18.

Szabó Zsolt sk.

polgármester

ABDA KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

2020. március 18. 10:00

Tisztelt Abdaiak!

A mai naptól az abdai kultúrházban (9151 Abda, Szent István u. 28.) eddig befogadott, engedélyezett közösségi tevékenységek szüneteltetését rendelem el! Az épülethez és annak egyes helyiségeihez kulccsal rendelkezőktől a kulcsok nem kerülnek visszavonásra, de a 2020. 03. 19. 00:00 órától számukra a belépés megtiltásra kerül. Amennyiben olyan felszerelési tárgyaik vagy saját tulajdonú eszközeik vannak, melyeket onnan haza szeretnének vinni, úgy azt ma éjfélig tegyék meg! A belépési tiltás alól kivételt képeznek az ott dolgozó vagy őket helyettesítő személyek vagy aki az én megbízásomból lép be oda. Kivételt képeznek a helyi polgárőr egyesület tagjai, akik az egyesület elnökének tudtával továbbra is használhatják ott lévő irodájukat.

A fenti intézkedéssel azonos határidővel Abda község területén működő két játszótér használatát – tekintettel arra, hogy a folyamatos és biztonságos fertőtlenítést elvégezni nem tudjuk - nem javaslom a lakosság részére. A Hunyadi utcában találhat – bekerített játszótér – bezárásáról intézkedem. Az Ifjúság utcában található játszótér esetében erre fizikai lehetőségünk nincs.

Szabó Zsolt sk.

                                                                                                         polgármester

Rábca Menti Szociális Szolgáltató Ház Családsegítő - és Gyermekjóléti Szolgálatának ügyfélfogadása

2020. március 17. 16:00

 

Tisztelt Ügyfelek!

 

A jelenlegi járványügyi helyzetre hivatkozva ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a Rábca Menti Szociális Szolgáltató Ház Családsegítő - és Gyermekjóléti Szolgálatának ügyfélfogadása, családlátogatásai, valamint az Idősek Nappali Ellátása 2020.03.16. napjától, határozatlan ideig szünetel.

 

A szolgáltatóház munkatársai dolgoznak, azonban munkájukat személyes kapcsolat nélkül, elsősorban telefonon és email formában látják el.

 

Kérdéseikkel és segítségnyújtással kapcsolatos kéréseikkel az alábbi telefonszámokon, valamint e-mail címeken szívesen állunk rendelkezésükre:

 

Székely Réka

Idősek Nappali Ellátása:

0620/249-20-85

 

Dóczy Hedvig

Családsegítő - és Gyermekjóléti Szolgálat

Börcs, Ikrény település

0620/501-55-56

 

Nagyné Balka Diána

Családsegítő - és Gyermekjóléti Szolgálat

Abda település

0620/240-24-06

 

Magasházi Emília

Házi Segítségnyújtás / Szociális Gondozás

0670/702-94-98

 

E-mail: gyermekjolet@abda.hu

            szocialis@abda.hu

Abda, 2020. 03. 17.

                                                                                                  

                                                                                                         Nagyné Balka Diána

                                                                                                           intézményvezető                                                                                  

Kereskedelmi üzletek, vendéglátó egységek figyelmébe!

 2020. március 17. 15:00

Tisztelt Üzemeltető!

 

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 46/2020. (III.16.) számú Kormányrendelet értelmében:

 

-          a vendéglátó üzletekben délután 15 óra és reggel 6 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni

-          a vendéglátó üzletekben délután 15 óra és reggel 6 óra között az élelmiszer megrendelése, átvétele időtartamára megengedett a tartózkodás

 

Üzletek, melyek nyitva lehetnek délután 15 óra és reggel 6 óra közötti idősávban:

-          élelmiszert,

-          illatszert, drogériai terméket,

-          háztartási tisztítószert, vegyi árut, higiéniai papírterméket árusító üzlet

-          gyógyszertár

-          gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet

-          benzinkút

-          dohánybolt.

 

A Kormányrendelet 2020. március 17-én lép hatályba és visszavonásig érvényes. A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki a fentebb felsorolt üzletekben meg nem engedett időpontban vagy módon tartózkodik, szabálysértést követ el, mely esetén a pénzbírság összege ötezer forinttól ötszázezer forintig terjed.

 

Komjáti János

jegyző

ABDA KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE

2020. március 17. 13:00

Tisztelt Abdaiak!

A 2020. március 15-én (vasárnap) közzétett felhívásom (mindenki, aki teheti tartsa otthon gyermekét) eredményeképpen a 16-ai (hétfő) reggelen 19 fő óvodás és 5 fő bölcsődés korú gyermeket hoztak el a szülők. A napközbeni felmérés alapján még közülük is soknak az elhelyezését a következő napokban meg tudják majd oldani a szüleik.

Ezt követően – 16-án (hétfőn) este egyeztetve a képviselő-testülettel és bírva támogatásukat – a következő döntést hozom.

Az abdai Mézeskalács Körzeti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde alapellátást biztosító működését 2020. március 18-án (szerda) 17:00 órakor beszünteti a fenntartó. Teszi ezt -  figyelemmel a kormány ajánlására –  az ott dolgozók egészségének védelme érdekében.  2020. március 19-én (csütörtök) 6:30-tól az óvoda – mint alapellátást biztosító intézmény – működésétől függetlenül, az óvoda épületében, az óvodai személyzet bevonásával gyermekfelügyeletet biztosítunk naponta 06:30-tól 17:00 óráig vagy az ettől szűkebb szükséges időintervallumban. (Az óvoda szakmai programja határozatlan ideig felfüggesztésre kerül.)

A felügyeletben fogadható gyermekek létszáma – igazodva az ehhez kapcsolódó minimálisan szükséges dolgozói létszámhoz – véges. Ezért a felügyeletben elsősorban azoknak a családoknak a gyermekeit fogadjuk, akiknek szülei munkában tartásához nemzetstratégiai érdek vagy fontos közérdek fűződik. Aki gyermekét itt szeretné elhelyezni annak ezt írásban (elsősorban e-mailben) kell jeleznie egy formanyomtatványon az önkormányzatnál. Az indokolás részből eldönthetőnek kell lennie, hogy a szülők miért nem tudják más módon megoldani a gyermekfelügyeletet, illetve hogy milyen közérdek fűződik az ő munkában tartásukhoz. Ezt követően önkormányzati szinten fog döntés születni a kérelmekről elfogadásáról.

A gyermekfelügyelet kérésnek nyomtatványa IDE kattintva letölthet. A kitöltött nyomtatványt a polgarmester@abda.hu email címre kérjük küldeni!

Szabó Zsolt sk.

polgármester

Abdai Közös Önkormányzati Hivatal közleménye

2020. március 16. 12:00

Felhívás koronavírus járvány helyi kezelésével kapcsolatban

Kedves Ügyfeleink !

A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Figyelemmel erre, illetve fokozottan önkormányzatunk, illetve hivatalunk által nyújtott szolgáltatások fajtáira, arra, hogy az életünk egész területét lefedik, továbbá az e területen alkalmazott Kollégáink és Családtagjaik egészségének biztosítására az alábbiakról rendelkezem:

 1. Az Abdai Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén, illetve kirendeltségein

megszűnt a személyes jelenlétet igénylő ügyek ügyintézése, hivatalunk nem fogad ügyfeleket, nem is idéz, nem kéri senki személyes megjelenését.

A szervezet természetesen működik, az egyes ügyintézők végzik hivatali munkájukat, így az ügyintézés telefonon, elektronikusan, történik. Kollégáim felveszik a telefonokat egyeztetnek, rögzítenek, fogadják az e ügyintézés szabályai szerint a beadványokat, fogadják az e-mailokat. Ezek alapján, amennyiben a döntéshez minden szükséges anyag, dokumentáció rendelkezésre áll végzést, határozatot hoznak. Tehát el fogjuk látni a feladatainkat, a kevésbé szükséges személyes jelenlét nélkül.

 1. Vannak olyan ügyfajták, amely mindenképpen igényli a személyes jelenlétet és nem is tűr halasztást az eljárás. Anyakönyvi ügyekben – amikor természetesen ellátjuk az ezzel kapcsolatos feladatainkat – kérjük, hogy ténylegesen a szükséges és halaszthatatlan okiratokat szerezzék be, pótolják ebben az időszakban, illetve az ügyintézésben  részt vevő családtagok számát kérjük a legminimálisabbra redukálni.  A házasságkötési bejelentkezéseknél legyen figyelemmel arra minden érintett, hogy 15 főnél magasabb létszámú résztvevőre nem áll módunkban bejelentkezést elfogadni. Külön felhívnám a figyelmet a tervezett házasságkötés előtti legalább 30 nap időtartamban meghatározott várakozási időre.
 2. Tekintettel arra, hogy

a községháza és a kirendeltségek ajtai teljesen a kialakult helyzetre tekintettel zárva lesznek

kérem a telefonos egyeztetést az érintett Kollégáimmal ezen esetekben.

 1. Az önkormányzat természetesen szintén folytatja működését még akkor is, hogy a települések polgármestere határkörei kibővültek.
 2. Az intézményhálózatunk koronavírus járvány kezelésével kapcsolatos információit az érintettekkel az intézmény közleményrendszerében közöljük.

Tisztelettel kérjük és várjuk az Ügyfeleink partnerségét a jelzett intézkedéshez kérve mindannyiunk egészsége biztosítása érdekében együttműködésüket.

Bármilyen változás amely a járvány kezelése , a probléma megoldása során történik a településünk honlapján megnyitott felületen megosztásra kerül Önökkel

Bízva az intézkedés hatékonyságában mindenkinek jó egészséget kívánva.

                                                                                                                       Komjáti János sk.

                                                                                                                                 jegyző

Dr. Pásztor János háziorvos közleménye

 

2020. március 15.  17:00

 

Tisztelt Páciensek!

A korona vírus terjedése miatt 2020. március 16. napjától kezdődően az alábbi korlátozások kerülnek bevezetésre körzetemben, illetve kérem az alábbiak betartását:

A lázas, köhögő betegek személyesen ne jelenjenek meg a rendelőben, hanem a járványügyi hatóság ajánlása szerint telefonon keressenek.

Kérem a halasztható problémákkal ne keressék fel a rendelést.

A rendszeresen szedett gyógyszerek felírása e-recepten történik, az erre vonatkozó igényeket kérem, névvel ellátott borítékban bedobni a rendelő előtti postaládába. A receptek felírását 2 napos átfutási idővel tudjuk teljesíteni.

A szokásos szerda reggeli vérvétel csak a vérhígítót szedő páciensek esetében lesz, kérem a többi előjegyzett beteg ne jelenjen meg a rendelőben.

A váróteremben egyszerre 2 fő páciens várakozzon!

A gyermek tanácsadás azoknak lesz, akinek kötelező védőoltás beadása is aktuális.

Kérem a kedves kisgyermekes szülőket, hogy gyermeküket csak kimondottan indokolt esetben hozzák a rendelésre.

Kérjük mindenkinek a türelmét, a lehetőségekhez mérten rugalmasan próbálunk mindenkinek megoldást találni a problémájára.

Dr. Pásztor János háziorvos

Abda Község Önkormányzatának közleménye


2020.03.15. 11:00

Tisztelt Abdaiak!

A kormány intézkedései kapcsán 2020. március 16-án hétfőtől az iskolai oktatás az iskolák épületében határozatlan ideig szünetel és megkezdődik a távoktatás megszervezése. Az abdai iskola hétfőn fel fogja mérni, hogy van-e olyan család, ahol a gyermekfelügyeletet nem tudják megoldani és ebben az esetben az intézmény gyermekfelügyeletet biztosít. Ez azonban csak rendkívül indokolt esetben lehetséges, ennek feltételeiről később tudunk tájékoztatást adni. A gyermekétkeztetés nem szünetel, azonban az iskolai étkezdék nem használhatók. Az étkezés és az esetleges gyermekfelügyelet igényeinek felmérése is elsősorban az E KRÉTA rendszeren keresztül fog megtörténni.

Az óvoda és bölcsöde bezárása a helyi önkormányzat hatásköre. Ennek eldöntésében figyelembe vesszük a Kormány ajánlásait, lakosságunk véleményét, a környékbeli települések gyakorlatait. Az óvoda és bölcsöde fenntartói bezárása esetén is lenne egy kör – hasonlóan az iskolákhoz – akik esetében, rendkívül indokolt esetben biztosítani kellene a gyermekfelügyeletet. Ezért egyenlőre nem döntöttünk az intézmény bezárása mellett, viszont egy erős ajánlást tettünk közzé, hogy aki teheti ne hozza el a gyermekét, tartsa otthon! Nem tudjuk megvizsgálni minden egyes gyermek családjánál a lehetőségeket és reméljük, hogy a szülők megfelelő belátással vannak saját gyermekeik, saját maguk és a családjukban élő veszélyeztetett korú vagy állapotú hozzátartozók irányában. Ahogy azt Önök is tapasztalhatják a járványügyi helyzet értékelése nagyon gyorsan változhat. Jelenleg azonban arról tudom Önöket tájékoztatni, hogy az abdai óvoda és bölcsöde hétfőn várja azokat, akiknek az elhelyezését a szülők nem tudják másképp megoldani.

A jelenleg egészséges társaink a legtöbbet azzal tehetik, hogy erősítik és szinten tartják immunrendszerüket, a személyes higiéniára nagyon nagy hangsúlyt fektetnek és kerülik a felesleges személyes kontaktusokat, önként korlátozzák a napi mozgásukat.

Különleges figyelmet fordítsunk idős és krónikus betegségben szenvedő vagy legyengült immunrendszerű családtagjainkra, barátainkra, ismerőseinkre!

Tudomásul kell venni, hogy az egészségügyi ellátórendszer terhelése a járvány miatt meg fog növekedni, ezért bizonyos fokig felelősek vagyunk azért, hogy lehetőleg minél kevesebb egyéb problémával terheljük ezt a rendszert! Óvatosan közlekedjünk az utakon és kerüljük a bármilyen balesetek lehetőségeit!

Szabó Zsolt polgármester

AZ ABDAI ÓVODA KÖZLEMÉNYE 2020.03.13. 15:00

Kedves Szülők!

A vészhelyzetre való tekintettel a fenntartó kérésére és javaslatára, aki megteheti, fogja otthon gyermekét. Ezt az időszakot a szülő igazolhatja.

Kérjük, ha a családban megbetegedés történik, mindenképpen jelezzék. Külföldi út után javasolt a 2 hét karantén.

Az óvoda facebook oldalán és a honlapunkon minden változásról tájékoztatást adunk.

Kedves Szülők, Hozzátartozók és intézményünkben megforduló személyek!

Védjük gyermekeinket és egymást, előzzük meg a koronavírus elterjedését, ezért kérjük, hogy tartsák be az alábbiakat:

 • A gyerekeket érkezésekor mielőbb adják be a csoportba, távozáskor a lehető leghamarabb hagyják el az intézményt.
 • A bejáratnál kitett fertőtlenítővel fertőtleníthetik kezüket.
 • Az intézmény fertőtlenítését a dajka nénik naponta többször, folyamatosan végzik.
 • A gyerekek ágyneműik hetente hazaadjuk kimosni és fertőtleníteni, a bölcsődések ágyneműit hetente mossuk.
 • Az óvónénik és kisgyermek nevelők felhívják a gyerekek figyelmét a helyes kézmosás szabályaira, amit fokozottan ellenőriznek és segítenek. Kérjük a szülők segítségét abban, hogy otthon tanítsák meg gyermekeiknek a helyes kézmosás szabályait.
 • Mosakodás alkalmával gyermekeink kezét fertőtlenítjük.
 • Kézmosáskor a papír kéztörlő használatát részesítjük előnyben, a törölközőket másnaponta mossuk.
 • A gyerekek déli fogmosását határozatlan időre felfüggesztjük.
 • Kérjük a szülőket, hogy beteg gyereket a teljes gyógyulásig, ne hozzák óvodába.
 • Közös ünnepeket nem tartunk.
 • Gyakori szellőztetéssel biztosítjuk a levegő cserét az intézmény helyiségeiben.
 • Hivatalos ügyben érkező külső személy a lehető legrövidebb időn belül hagyja el az intézményt.
 • Idegen az óvodát és bölcsődét a vészhelyzet ideje alatt nem látogathatja.

                                                                                                               Szabóné Nagy Erika intézményvezető

Levegőminőség

Hírlevél


GPS koordinátáink : 47.69650, 17.54417
EOV koordinátáink :    537170, 262496
google maps

microwave

Pityer vendégház Abda

banner00

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.